Menu

Voordelen van koken zonder pakjes of zakjes

op 06-01-2019 | Michelle Nijman

Koken uit een pakje of zakje is super handig en je bent vaak snel klaar. Je voegt ongeveer twee verse producten toe en verder volg je de stappen die op de achterkant staan. Het smaakt (meestal) goed en je hebt binnen een half uurtje een maaltijd gekookt. Je zou zeggen dat het alleen maar voordelen heeft maar ben je nu echt aan het koken? En zijn deze gerechten echt gezond? Stiekem zitten er veel overbodige dingen in zoals zout, conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Hieronder hebben we een aantal voordelen verzamelt van écht koken zonder pakjes of zakjes. 

1. Je weet zelf wat je toevoegt. 

Je kunt zelf bepalen hoe kruidig je maaltijd wordt. Je veel kruidenmixen zit bijvoorbeeld erg veel zout terwijl de dagelijkse hoeveelheid zout maar 6 gram per dag is. Proef tijdens het koken je eten regelmatig en bepaal zelf welke kruiden je nodig hebt om het op smaak te brengen. Nog een belangrijk voordeel is dat je zelf geen conserveringsmiddelen en smaakversterkers toevoegt. Deze zitten vaak wel in de pakjes en/of zakjes.

2. Je krijg veel meer vitamines binnen.

Door verse ingrediënten te gebruiken tijdens het eten krijg je veel meer vitamines binnen. Hoe makkelijk de voorgesneden sla en andere groenten ook zijn, probeer ze te vermijden. Zodra groenten gesneden en verpakt worden verliezen ze een groot deel van hun vitaminen. Op het moment dat je dit zelf snijd en al snel daarna op eet, houd je de vitaminen wel.

3. Het is milieuvriendelijker

Door verpakte groenten, fruit, pakjes en zakjes te vermijden bespaar je veel onnodig afval. En wist jij dat er al gauw 3 liter water wordt gebruikt om groenten te wassen. Ga zelf maar eens na hoe veel jij gebruikt als je wat sla wast, waarschijnlijk een stuk minder. 

4. Het is goedkoper

Veel mensen denken dat het duur is om te koken met alleen maar verse producten. Dit is deels waar. Eigenlijk is het een soort investering want je hebt een hoop kruiden nodig om zonder pakjes en zakjes te gaan koken. Het voordeel is wel dat je heel lang met deze kruiden kunt doen. Zodra je dus de basis hebt aangeschaft en alles groot inkoopt ga je merken dat het uiteindelijk goedkoper wordt. Door ook goed op de seizoensproducten te letten, bespaar je een hoop geld. 

5. Het is gezonder

En dan nu de voornaamste reden om te koken met verse producten; het is gezonder! Ja, het kost misschien iets meer tijd om zelf je kruidenmix te maken en je groenten te snijden maar dit is het zeker waard. Je maaltijden zijn lekker, bevatten veel voedingswaarde en vitaminen en dat verschil ga je snel merken. Probeer het eens uit voor een maand en ervaar zelf de voordelen!


Relevante producten: }}

Blokjessnijder | Kruidensnijder | Groente snijder | Groente in makkelijk in blokjes snijden | Keukentool

Deze blokjes snijder van de weekendwebshop is een echte gadget voor in iedere keuken. Snij groente zonder moeite in blokjes. Gemakkelijk en snel.

Meer informatie

Dat is lekker! - Kruiden en specerijen Kruiden en specerijen

De serie Dát is lekker biedt kwalitatieve kookboeken, met kwalitatief hoogwaardige receptuur én fullcolourfotografie, voor een klein prijsje.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus