Menu

Vegan challenge

op 31-01-2018 | Birgit Sloven

De Vegan Challenge, een week lang veganistisch eten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en andere dierlijke producten. Dat klonk als een mooie uitdaging voor mij als echte Bourgondiër. Doe ik wel even, dacht ik. Lees hier of het ook zo makkelijk was als ik dacht!

Natuurlijk ben ik begonnen met research doen. Wat mag ik wel/niet eten en waar vind ik lekkere recepten? Ik was als echte vlees en kaaseter natuurlijk een beetje sceptisch. Zo was mijn verwachting dat de boodschappen veel duurder gingen uitvallen dan normaal want ja, een pondje gehakt kost nou eenmaal net niets. Ik had ook verwacht dat het moeilijk was om eenvoudige en snelle vegan recepten te vinden, omdat het me allemaal best veel werk leek. Dat viel gelukkig mee, er is tegenwoordig genoeg te vinden voor veganisten.

Pro tip: Om goed voorbereid te beginnen heb ik een weekmenu gemaakt en een boodschappenlijst. Dit om te voorkomen dat ik steeds alle verpakkingen moet gaan lezen in de winkel om te kijken of het allemaal wel vegan is.

Ontbijt en lunch
Wat me gelijk een beetje tegenviel was dat ik niet alleen mijn avondeten flink moest aanpassen, maar ook ontbijt en lunch. Ik eet graag yoghurt of havermoutpap als ontbijt, dus moest ik zorgen voor sojayoghurt en amandelmelk. Ook een salade met een eitje en gerookte kipfilet als lunch ging niet meer door, net als brood met vleeswaren of kaas. Ik moest er dus aan gaan geloven, de enige echte diesel voor elke vegan motor: Hummus. Wat is dat smerig zeg, ik kan er niets anders van maken. Verder heb ik lunchsalades gemaakt met groentes en geroosterde, gekruide kikkererwten als bite, dit was echt heerlijk. Ook de sojayoghurt met fruit en havermoutpap met amandelmelk gingen er s‘ochtends prima in. De smaak was wel een stuk minder dan normale yoghurt en melk, helaas.

Het avondeten is voor mij wel de belangrijkste maaltijd van de dag dus daarom heb ik hiervan per dag een dagboekje met foto’s gemaakt.

Maandag: Vegan pizza
Rustig aan beginnen was het motto. Ik had een paar weken terug al een geweldige ontdekking gedaan, gewoon bij de Lidl: veganistische pizza’s! Mijn vriend en ik hebben van elke smaak 1 helft op en ze waren beide heerlijk. Er zat een soort ‘kaas’ op waar ik eigenlijk niet veel van had verwacht omdat het er wat glazig uitzag. Maar het viel absoluut niet tegen, prima pizza.
Vegan pizza


Dinsdag: Kipstukjes met rijst en boontjes
Op dinsdag heb ik een kip vervanger op basis van soja geprobeerd. Ook hiervan had ik verwacht dat het ging tegenvallen omdat het de kleur van karton had. Maar het was serieus superlekker! Ik heb het gebakken in olijfolie en gekruid met kerrie en wat peper. Heerlijk met wat rijst en sperziebonen.


Woensdag: Pompoenlasagne
Dit is een recept dat ik op 24Kitchen had gezien, ik heb alleen mozzarella vervangen door vegan kaas van de Ekoplaza. Ik heb ook even gecheckt of de lasagnebladen vegan waren, en dat blijkt bij gedroogde pasta’s vaak het geval te zijn. Het was even wat werk maar het was zeker de moeite waard! Het lekkerste gerecht van de hele week eigenlijk.


Donderdag: Wraps

Mijn vriend wilde vandaag koken, prima! Ik kreeg 2 wraps met gebakken groente, vegetarisch gehakt, mais en nog wat vegan kaas erbovenop. Eigenlijk een vegan burrito dus, en erg geslaagd!


Vrijdag: Minestronesoep

We hadden best veel verse groenten over dus ik besloot alleen nog een preitje te kopen en met de rest een heerlijke minestronesoep te maken. Wat pasta erin, lekker afbakbroodje erbij en je hebt een heerlijke veganistische maaltijd!


Zaterdag: Ratatouille

Vandaag was het weer de beurt aan mijn vriend. Hij maakte ratatouille met aubergine, courgette, paprika, tomaat en ui. Beetje tijm, beetje rijst, niets meer aan doen. Ik had tot mijn vreugde veganistische kroketten gevonden dus die heb ik na het stappen op. Misschien lag het aan de combinatie van alcohol en gefrituurd voedsel, maar ze waren superlekker!


Zondag: Oeps
De eindstreep in zicht. Ik heb deze dag nog keurig ontbeten met soja yoghurt en een banaantje. ’s Middags was het weer tijd voor bier (bier=vegan!) en daarna was ik er eigenlijk wel helemaal klaar mee. Dus hebben we onszelf getrakteerd op afhaalchinees. Dat smaakte echt goddelijk na een week lang soja en ander plantaardig voedsel. Sorry, not sorry!

Conclusie
Laat ik eerst het vooroordeel dat veganistisch eten altijd gezond is even afschieten. Het viel me op dat in veel producten veel suiker en zout is gebruikt. Ook zijn Oreo’s en Koffieleutjes vegan, heeft Ben & Jerry’s zuivelvrije ijssmaken en Tony’s Chocolonely maakt vegan chocolade. En ik heb vegan kroketten en pizza gevonden. Staat allemaal niet in de Schrijf van Vijf dacht ik zo. Om het gezond en gevarieerd te houden moet je vooral veel groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten gebruiken.

Over het algemeen vond ik het allemaal wel meevallen. De avondmaaltijden waren eigenlijk niet eens zo moeilijk omdat ik die gepland had. Ik heb toch veel verpakkingen moeten checken, ook van dingen die we al in huis hadden. Ik moest meer laten staan dan ik dacht, dus ik was heel blij dat ik weer stroopwafels en chocolade kon eten na deze week. Je opties zijn echt beperkt als je veganistisch wil eten. Ik gebruik vaak kaas en/of ei in vegetarische gerechten om het gebrek aan vlees te ‘compenseren’ maar dat kon nu niet. Ook vond ik het allemaal erg duur. Ik ben bij Ekoplaza geweest en heb daar een zakje kaas, bakje hummus en drie kroketten gekocht voor de idiote prijs van 9 euro. Ook soja yoghurt en amandelmelk zijn duurder dan normale zuivel.

Wat ik het meeste heb gemist is niet eens het vlees, maar de eieren. Die gebruik je toch meer dan je denkt, ook als basis ingrediënt en om dingen te binden bijvoorbeeld. Ook mozzarella heb ik heel erg gemist. Wij aten al regelmatig vegetarisch en dat zal ik ook zeker blijven doen. Maar veganistisch vind ik toch een stap te ver. Ik snap wel waarom mensen ervoor kiezen, in verband met de bio-industrie en het effect op het milieu. Maar als je zorgt dat je goede en eerlijke producten kiest draag je ook al bij aan een betere wereld. Haal je kip bij de poelier, je vlees bij een goede slager en je eitjes bij de boer, dan kom je ook al een heel eind en is fulltime vegan niet eens nodig naar mijn mening. Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus