Menu

Trick or treat

op 31-10-2018 | Michelle Nijman

Vandaag vieren we Halloween, het griezeligste feest van het jaar. Vooral in Amerika is dit echt een feestdag om naar uit te kijken en in Nederland vieren we het de laatste jaren ook steeds meer. Trick or treat is dan een goed excuus om lekker veel snoep te eten maar waar komt deze traditie vandaan? Lees nu snel meer over de geschiedenis van deze snoepjacht. 

Ergens heel ver terug in de geschiedenis geloofden de Kelten dat op 1 november de doden terug keerde naar de aarde voor voedsel. De familie leden van deze doden legden dan een maaltijd bij de deur, uit sympathie of uit angst want de doden die geen maaltijd kregen zouden bij de bewoners gaan spoken. Om zichzelf te beschermen tegen kwade geesten of demonen droegen de mensen maskers om ze af te schrikken. Later begonnen mensen te profiteren van deze traditie door zich te verkleden als spoken en zo langs de deuren te gaan om te smeken voor voedsel. En als ze niks kregen voorspelde ze onheil. Dit begint al aardig op trick or treat te lijken.

Nog een oude traditie die erg op trick or treat lijkt is die van het Cchristendom. Zij trokken al zingend in groepen rond op (krentenbrood) op te halen bij huizen. Voor de mensen die dit brood gaven werd er onmiddellijk gebeden voor de overledenen. Hoe meer brood ze gaven hoe beter. De mensen geloofde namelijk dat iemand sneller naar de hemel zou gaan als je veel zou bidden. En de mensen die dit brood niet gaven werden bang gemaakt dat de overledenen zouden rondwalen en niet naar de hemel konden. De christenen droegen geen enge maskers of kostuums maar verklede zich juist als engelen en heiligen.

Twee tradities die erg veel op trick or treat lijken maar dan wat serieuzer. Vandaag de dag is trick or treat vooral een spelletje voor kinderen zonder straf of bijgeloof voor de mensen die niks geven. De kinderen verkleden zich in enge of grappige kostuums. Wij vinden het helemaal niet erg dan het krentenbrood is vervangen door snoepjes. Haal vooral extra veel snoep in huis zodat je waarschijnlijk geheel per ongeluk een zak overhoud voor jezelf. Wij zijn dan misschien te oud om mee te doen met trick or treat maar nooit te oud om te smullen van snoepjes!


Relevante producten: }}

Halloween - Snoep schaal skelet

Een snoepschaal met daarin een pratend skelet welke op en neer beweegt en rood licht geeft uit zijn ogen zodra je een snoepje wilt pakken!

Meer informatie

2x Halloween wijnglas/kelk pompoen

Een zwart wijnglas met oranje pompen gezichtje.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus