Menu

5 tips om gezond te eten tijdens de feestdagen

op 06-12-2017 | Cedric Pelle

Nadat je jezelf volgepropt hebt met kruidnoten in de Sinterklaasperiode is het al gauw weer Kerst en kort daarop Nieuwjaar. Niet iedereen vindt het even belangrijk, maar er zijn veel mensen die tijdens de feestdagen een beetje gezond willen blijven leven. Om jullie daarbij te helpen geven wij jullie vandaag een 5 tips om gezond te eten tijdens de feestdagen.

1. Stop met eten wanneer je vol zit 

Dit lijkt waarschijnlijk heel logisch en onnodig om als tip te krijgen, toch wordt dit (te) vaak vergeten. Vaak zul je merken dat je het zonde vindt om iets te laten staan of om niet alles geproefd te hebben en hier gaat het al snel fout. Als je vol zit maar het dessert moet nog op tafel komen, denken mensen vaak dat als ze even niet meer eten dat ze het dessert nog wel opkunnen. Maar als je vol zit, zit je vol en kun je dus beter stoppen (of in elk geval minderen ;-)) met eten!


2. Eet alleen als je trek hebt

De kans bestaat dat je het niet altijd in de hand hebt wat voor snacks er worden geserveerd tijdens de feestdagen. Als je gezond wilt blijven eten en ziet dat de snacks niet gezond zijn kun je wel nog steeds veel trek hebben. Om deze reden is het slim om voor jezelf te bepalen wanneer je echt trek hebt en wanneer het alleen gaat om de verleiding van de lekkere geur van de het eten of hoe lekker het er uit ziet. Eet alleen bij echte trek!


3. Laat groenten en fruit niet links liggen

Tijdens de feestdagen en zeker tijdens Kerst zul je waarschijnlijk weer veel vleesrecepten voorbij zien komen. Hierdoor is de verleiding groot om groenten links te laten liggen. Zorg toch dat je ook groente en fruit binnenkrijgt. Zoals je waarschijnlijk al tot vervelens toe van je moeder hebt gehoord is voldoende groente en fruit eten heel erg belangrijk.


4. Bepaal cheat days voor jezelf

Als je al vaker gezond eet of gezond probeert te eten dan herken je deze zeer waarschijnlijk wel, dit is de dag waarop jij voor jezelf bepaalt dat je meer mag eten of zelfs alles wat je wilt. Veel mensen gaan na een tijdje natuurlijk over naar het elke dag cheat day dieet maar die raden wij je niet aan. Kies een dag per feest uit (dus één dag voor Kerst, één dag voor Nieuwjaar etc.), dan kun je er extra van genieten en houd je jezelf op de andere dagen beter in de hand.

5. Houd je aan je eigen eetpatroon

Als de feestdagen beginnen stellen veel mensen zich in op veel eten, veel porties en een heel ander eetpatroon dan je gewend bent, maar dit is niet nodig! Als je het op de juiste manier plant kun je gewoon ontbijten, lunchen en dineren zonder daartussen nog grote maaltijden te hebben. Als je je aan je normale eetpratroon kan houden (mits dit 3x uitgebreid eten is en niet meer) is dit al een hele grote stap richting gezonde(re) feestdagen!
Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus