Menu

Sri Lanka: het eten!

op 26-08-2018 | Anouk Koreman

Begin juni ben ik op reis geweest naar het mooie eiland Sri Lanka. Ik wist niet zozeer wat ik me moest voorstellen bij het eten daar, het was namelijk de eerste keer dat ik naar een Aziatisch land afreisde. Lees hier de ins en outs!

Laat ik beginnen met het feit dat ik heel veel foto’s heb gemaakt op reis, maar echt heel weinig van het eten. Toch heb ik wel wat kiekjes waarover ik jullie uitgebreid kan vertellen, want ik heb me toch lekker gegeten, en dat als vegetariër!

1.       Curry’s in alle soorten en maten

Er waren curry’s gemaakt van boontjes, jackfruit en cassave en nog veel meer die ik niet meer op kon. Deze curry’s waren op zich nog mild en niet mega spicy, dus daar heb ik altijd lekker van kunnen eten. Wij aten eigenlijk elke dag van een buffet, maar die waren wel gevuld met traditionele gerechten.  Zoals je hieronder ziet had ik mijn bord lekker volgeladen met die boontjescurry, gestoomde groenten in een lekkere saus, sla, aardappelen en de klapper van de vakantie waar ik straks op terugkom: pappadums! Leuk feitje: mijn vriend had ook boontjescurry op en hij dacht dat hij bij een diner ook een boontje at, maar het was een groen pepertje. Die was dus wel even zoet met afkoelen.


2.       Okra’s

Wat? Dit heb ik ook leren kennen in Sri Lanka. De mensen daar beschreven het als ‘lady fingers’. Nooit van gehoord, maar het was wel echt lekker. Hier hadden ze ook soms curry’s van gemaakt of ze werden gevuld of gefrituurd, wat ook erg lekker was. Voor als je ook niet weet wat het is, dit is okra.

3.       Thee

Ook gingen we een dag naar de theeplantages, waar ze thee plukten in de bergen en er ook zelf thee van maakten uiteraard.  We namen kijkje in de theefabriek waar de originele Ceylon (voormalig Sri Lanka) thee vandaan komt. Sorry, het is geen eten, maar het hoort wel bij ‘culinair’ Sri Lanka.


4.       Sandwiches

Als we geen beschikking hadden over een buffet moesten we eten van een lunchkaart. Daarop stonden vaak alleen westerse gerechten zoals hamburgers, salades en sandwiches, vooral heeel veel sandwiches met heeel eel ketchup. Ik ga ervanuit dat je weet hoe een sandwich eruitziet, maar voor de zekerheid, zo zag het eruit:


5.       Pappadums met mango chutney

Hier ben ik echt verslaafd aan geraakt tijdens deze reis. Ze hadden het overal wel en het was eigenlijk een bijgerecht, maar er waren dagen dat ik echt geen rijst meer kon zien en eigenlijk alleen pappadums met (spicy) mango chutney at. Het was dan ook 35 graden dus veel eten had ik niet nodig. Helaas was het een domper toen ik weer in Nederland kwam, want het smaakt natuurlijk nooit hetzelfde, maar het is wel echt lekker als bijgerecht bij de rijst bijvoorbeeld.

Al met al was ik erg bang dat ik als vegetariër niet veel kon eten, maar de mensen waren echt heel vriendelijk als ik vroeg om iets aan te passen. Ook de buffetten waren minstens voor de helft vegetarisch, dus dat was ook fijn. Verder heb ik lekker alles geproefd, van cassavecurry tot gefrituurde lotus en van bananenbloem-poeder-iets tot jackfruit.

Het is een aanrader als vakantieland, maar ook zeker voor het eten!Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus