Menu

Nederlandse eetgewoontes

op 04-02-2019 | Write Club

Wij Nederlanders hebben eetgewoonten die voor buitenlanders niet altijd te begrijpen zijn. Sommige producten kennen ze simpelweg niet, maar andere producten gebruiken wij volgens hen op een vreemde manier. Hieronder lees je, volgens mijn Engelse vrienden, de gekste eetgewoontes in Nederland.

   

Hagelslag

Ten eerste de boterham met hagelslag. Mijn Engelse vrienden hebben het er altijd over. De eerste keer dat ze mij in Nederland opzochten, zagen ze mij hagelslag op een boterham doen. Ik werd aangekeken met een soort afgunst, “Why the hell are you putting cake decorations on your sandwich?”. Uuh, nou gewoon. Dat is lekker. En daarnaast zijn het ook helemaal geen ‘cake decorations’... Maar ja, leg het verschil maar eens uit. Toen we boodschappen gingen doen liet ik ze het schap zien waar de hagelslag staat. Ik heb nog nooit iemand nog zo verbaasd zien kijken om iets dat zo gewoon is voor mij. Later liet ik ze ook het schap zien met de ‘cake decorations’ en toen gaven ze wel toe dat de het anders was dan hagelslag, maar ze begrijpen het nog steeds niet.  

Frituurmaaltijd

Friet kennen ze op veel plekken in de wereld, maar een frietje zoals wij het kennen kom je nergens anders tegen (oké vooruit, misschien in België). Maar die frietjes zijn nog niet het gekste in de ogen van mijn Engelse vrienden. De snacks die erbij horen, “Those are weird”. Wel lekker, dat gaven ze toe. Maar ze waren het niet met me eens dat een frietje en een stuk vlees uit de frituur een maaltijd zou zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de sausjes die we erbij doen. Natuurlijk kennen ze mayonaise en ketchup, al vinden ze mayonaise en friet ook een rare combinatie. Maar toen ik begon over curry werd het al moeilijker te begrijpen. Dan ben ik nog niet eens begonnen over satésaus en Joppiesaus...  

Drop

In Nederland eten we veel drop, heel veel drop. We zijn ook de grootste producent van het snoepje. Je zou denken dat drop een Nederlandse uitvinding is, maar dat is het dus niet! Het is eigenlijk een Italiaanse uitvinding. Daarnaast is het ook vreemd dat wij ‘Engelse drop’ verkopen, maar de Engelsen het zelf niet zo goed kennen. Het is wel voor het eerst gemaakt in Engeland, maar de snoepjes zijn niet zo geliefd onder de Engelsen. Mijn logees kende het ook niet. Ze wilden natuurlijk wel heel graag de drop proberen die naar hen vernoemd is, met als resultaat dat ze drie zakken mee naar huis hebben genomen.  

Paprika chips

Paprika chips. Als je op vakantie bent in het buitenland is het nergens te vinden. Chips met barbecue smaak is dan iets wat in de buurt komt, maar het is niet hetzelfde. Waarom kennen ze dat alleen in Nederland? Ze zeggen dat het ligt aan het feit dat mensen in andere culturen ook andere smaakfavorieten hebben. Sure, maar wie houdt er nou niet van paprika chips?!  

Kaas  

Natuurlijk kunnen we kaas niet vergeten in deze lijst. Ieder land in de wereld kent kaas, maar wij Nederlanders staan toch wel bekend als het kaasland. Door mijn Engelse vrienden word ik zelfs ‘kaaskop’ genoemd, één van de weinige Nederlandse woorden die ze kennen. We produceren nou eenmaal veel kaas, dus? Vooral overseas denken ze vaak dat wij de hele dag op klompen koeien aan het melken zijn. Nou, wij kunnen wel meer dan dat hoor! 

Geschreven door: Sanne van der Werff


Relevante producten: }}

Hollandse kost, traditionele Oudhollandse gerechten

De ouderwetse Nederlandse keuken in ruim 200 recepten van klassieke vaderlandse specialiteiten en historische streek lekkernijen.

Meer informatie

Kaasplank met kaasmessen en magneetstrip

5-Delige kaasset bestaande uit een houten kaasplank met magneetstrip, 3 kaasmesjes en een prikker.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus