Menu

Nieuwe bierbrouwerijen in Nederland

op 06-04-2018 | Luc van Laarhoven

Morgen is het de dag van het bier, tijd om hier eens even wat aandacht aan te besteden. Bierbrouwerijen in Nederland groeien erg hard, daarom hebben wij een aantal nieuwe bierbrouwerijen op een rijtje gezet die vrij nieuw zijn. Wij Nederlanders zijn namelijk heel goed in het drinken van bier en speciaalbieren. Daardoor zijn er dus steeds meer biermerken op de markt wat er voor zorgt dat er meer brouwerijen komen in ons land. Het is zelfs zo dat we qua bierbrouwerijen België al voorbij zijn gegaan. Lees hier dus wat over een aantal nieuwe brouwerijen in ons land.

Bierbrouwerij Mannenpap | Nijmegen 

De Bierbrouwerij Mannenpap gelegen in Nijmegen is pas net geopend en behoort dus zeker bij jongste brouwerijen van Nederland. De naam is vernoemd doordat tijdens het brouwen water en mout bij elkaar komen en zo dus pap ontstaat. Dat was voor de mannen natuurlijk een inkoppertje en zo kwam dus de naam 'Mannenpap'. De brouwerij wordt gerund door twee mannen. Het brouwen van bier en ontwikkelen van recepten vindt nog steeds plaats in het schuurtje achter het huis van een van de mannen. Dat is ontstaan doordat ze eerst voor vrienden en familie bier brouwden, daarna werd het een uit de hand gelopen hobby. Nu is het hun droom om een eigen locatie te hebben waar ze van alles kunnen samenbrengen, zoals livemuziek, lekker eten, leuke activiteiten en natuurlijk de brouwerij. 


Brouwhotel Parkzicht | Veendam 

Zoals de naam al zegt is het een hotel, die daarnaast een brouwerij bezit. Het hotel heeft de bouw van de brouwerij in 2017 gestart.  De naam van het bier wordt Bogdike genoemd, afkomstig van een organisatie die in Groningen jaren geleden voor het eerst speciaalbieren en bierproefavonden introduceerde. Volgens de eigenaar van het hotel wordt het vooral een streekproduct. Daarom wil het bedrijf ook graag producten uit de eigen streek in het bier verwerken. Maar naast het brouwen van bier wil het hotel ook openstaan voor amateur brouwers, horecaondernemers en vrienden die tegen een vergoeding bier kunnen brouwen in het hotel. De website vind je hier.


Bierbrouwerij de Texelaar | Den Burg 

Bierbrouwerij de Texelaar is natuurlijk gelegen op Texel, in de plaats Den Burg. De brouwerij is opgericht door iemand die daarvoor al het gezicht was van de grootste bierbrouwerij genaamd de Texelse bierbrouwerij. Nadat hij 13 jaar heeft mogen ervaren hoe dit in z'n werk gaat, heeft hij geen hulp meer nodig van de eigenaren en heeft hij bedacht om zelf iets te gaan beginnen. En zo kwam het plan om dat samen met zijn familie te doen. Samen met zijn vrouw, dochter en twee zoons startte hij een nieuwe brouwerij. Ze willen zich daarbij wel richten op alcoholarm/vrij bier. 

 

3Vrouwen | Huizen

Deze bierbrouwerij is een jaar geleden begonnen met het brouwen van bier en heeft zich gevestigd in de plaats Huizen in Noord-Holland. De interesse rondom deze brouwerij lag bij een zoon van een brouwer. Dat vond hij destijds erg leuk en interessant. Maar de doorslag kwam jaren later toen hij een cadeau kreeg waarmee hij zelf bier kon brouwen op kleine schaal. Dat vond hij zo leuk en verdiepte zich meer in het brouwen van bier. Hij bestelde daarom kant-en-klare pakketten waar de ingrediënten al in zaten. Hij wou daarna meer uitdaging in het brouwen van bier. Dat lukte aardig en andere mensen vonden het ook erg lekker. En zo vorderde hij zich verder tot brouwer. Wat alleen ontbrak was de naam. Hij vertelde aan iemand over zijn plannen maar diegene hoorde hem niet goed en vroeg zich af wat die bedoelde en zei: "3 vrouwen?". Aangezien hij een gezin met 3 dochters heeft was dat een mooie naam voor z'n brouwerij. Voor de website klik je hier.

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus