Menu

Hollands vs Turks ontbijt

op 24-08-2018 | Serife Cebeci

Hoe belangrijk ontbijt is weten we natuurlijk al lang. Het is zo vroeg dus we houden van simpel en snel. Want waarom zo moeilijk als we het allemaal zo druk hebben. Een bammetje smeren en snel naar binnen wegwerken. Te veel haast? Dan maar koffie!

In elke cultuur heb je wel basiselementen welke niet weg te denken zijn aan een ontbijttafel. Als we kijken naar de ontbijtcultuur in Nederland dan is de lijst niet zo heel lang. In Nederland houden we het graag simpel, dus een typisch Hollands ontbijt bestaat niet meer dan een boterham met beleg, zoals een plakje kaas, jam of hagelslag. Brood kan eventueel met een croissant worden vervangen. Natuurlijk is pindakaas niet weg te denken! Als je geluk hebt dan nog een gekookt eitje. Dus niet zo heel spannend allemaal. Verder wordt er nog wel is gevarieerd in yoghurt of een ontbijtkoek met boter. Voor als je fan bent in de ochtend van lekker luchtig en zo snel mogelijk. Je hebt geluk dat er met een familie bijeenkomst of feestdag pas aan uitgebreid ontbijten wordt gedacht.

Daarentegen is de Turkse ontbijtcultuur heel anders dan je denkt. Een dood normale dag, weekend of een feestdag, dat maakt niets uit, het wordt hoe dan ook uitgebreid aangepakt. Je kan niet alleen aan boterhammen met beleg denken. 

De top drie onmisbare aan tafel zijn: olijven, feta/ geitenkaas en een eitje. Natuurlijk niet zonder brood. Voordat je überhaupt verzint wat je wil eten, begin je de tafel al te dekken met de top drie. Je vult dit aan met (geroosterd) brood, komkommers en tomaat. Niet te vergeten ook de Turkse thee. Naast een eitje kan een ontbijt ook niet zonder Turkse worst, ook wel ‘Sucuk’ genoemd. Je kan de twee mixen in een pannetje of ieder apart maken en op brood beleggen. Tevens een hip Turks ontbijt alternatief is de ‘Menemen’, een tapas-achtig, eiergerecht van tomaat, ui en paprika. Dippen maar met brood, heerlijk.

menemen

Link

Thuis gaat dit ook precies hetzelfde. Lekker uitgebreid allemaal. Alhoewel als je nadenkt dit eigenlijk niet zoveel tijd kost. Het is eigenlijk simpel uitgebreid én lekker. Je hebt al snel alles in huis liggen. Nou ja, de meeste dan. Je zou misschien de twee ontbijtculturen zo kunnen combineren. Wie weet komen er wel leuke combinaties? Heel gek misschien, want wie weet zijn olijven niet snel te denken op een Hollands ontbijtje. Typisch Turks is dat het ook warm eten kan zijn in de ochtend, zoals sucuk en menemen. Terwijl dit niet hoeft in Nederland.

Natuurlijk weten we hoe belangrijk een goede start van de dag is. Daarom is ontbijt eigenlijk niet weg te denken. Een probleem in de ochtend is dat we te vaak snoozen en haasten naar school of werk. We kunnen ‘s morgens sneller een maaltijd overslaan dan op een ander moment. Terwijl we juist goed moeten beginnen. Een eitje toch?!


Relevante producten: }}

Lekker Hollands

Hollands is hip! We ontdekken meer onze prachtige streekproducten en onze vier seizoenen met elk zijn eigen charme. Dit boek is een ode aan de mooie ingrediënten van eigen bodem.

Meer informatie

Fidan's Family Food

Fidan Ekiz, de charmantste programmamaker van Nederland, laat aan de hand van verhalen over haar familie zien hoe de Turkse cultuur en keuken in elkaar steekt.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus