Menu

Energie hysterie

op 10-01-2018 | Write Club

Iedereen wil het, maar niemand heeft er ooit genoeg van: Energie. Misschien wel het meest nagejaagde gevoel dat er is. De beste manier om dit te bereiken is waarschijnlijk door een goede nachtrust te combineren met een gezonde levensstijl. Maar in onze steeds drukker wordende levens zijn dat vaak lastige zaken om te bereiken. Hierdoor worden vaak surrogaten gebruikt om jezelf energiek te voelen, zoals koffie of energiedrank, maar die zijn helemaal niet zo goed voor je, best slecht zelfs. Gelukkig zijn er genoeg gezonde alternatieven om jezelf van meer energie te voorzien.

Bananen
Eet veel bananen, bananen zijn gezond. Zo begint het alom bekende kinderliedje, en niet zonder reden. Bananen bestaan bijna volledig uit natuurlijke suikers en vezels en kun je hierom ook wel zien als de natuurlijke equivalent van energiedranken. Wil je de dag echt als een baas beginnen,combineer je banaan ’s ochtends dan met vezelrijke muesli. Dan kom je iedere zware ochtend met gemak door.

Honey, baby
De stoffen waarvan honing wordt gemaakt bevatten verschillende suikers, voedingsstoffen en vitaminen die noodzakelijk zijn voor je lichaam. En dat is niet zonder gevolgen. Het houdt je bloedsuikerspiegel op peil, verhoogt je uithoudingsvermogen en werkt goed tegen chronische oververmoeidheid. Als kers op de taart kun je honing ook nog gebruiken als geneesmiddel bij onder andere infectiewonden. De volgende keer als iemand dus vraagt of je honing in thee wilt zeg jij volmondig “ja, natuurlijk!”. Let wel op dat de beste, natuurlijke honing niet heel vloeibaar is en dus ook niet zo van je lepel afstroomt.

Sinaasappels
We begrijpen het, je wordt van kinds af aan al doodgegooid met sinaasappels en de sap variant. Maar het is echt zo! Hoewel sinaasappels je zelf niet direct energie geven, zorgt de vrucht er wel voor dat je je energie langer vasthoudt. Die komt door dat de vrucht bomvol zit met vitamine c, kalium en foliumzuur. Zo slaat vermoeidheid dus pas later in wanneer je genoeg appeltjes van oranje eet.

Amandelen
Nee, niet de amandelen die in je keel zitten. Deze noten bevatten ontzettend veel eiwitten, mangaan (goed voor de energiestofwisseling), koper en B2. Het zorgt ervoor dat je energievoorzieningen gevuld blijven en helpt je met je stofwisseling. De veelzijdigheid van de noten zijn extra meegenomen. Zo kun je ze bijvoorbeeld crunchen en in een smoothie doen, of kun je ze gewoon handig meenemen als snack in je tas. Zo groot zijn ze niet.

Bruine rijst
Net als bij bruin brood, zitten er in bruine rijst net wat meer goede dingetjes. Zo zit het bomvol met mangaan, een stofje dat eiwitten uit koolhydraten haalt. Dit zorgt er voor dat je energielevel de hele dag hoog blijft. Het fijne aan bruine rijst is dat je het makkelijk kunt combineren met andere energieboosters. Zalm bijvoorbeeld.

Zalm
Ja daar is hij, rechtstreeks uit de vorige alinea. Zalm kun je namelijk niet alleen goed combineren met bruine rijst, het is zelf ook een energiepomper. Zalm zit vol met vitamine B6, niacine en B2. Wat dat allemaal precies is hoef je niet te weten, zolang het maar duidelijk is wat het doet. Namelijk het omzetten van alles wat je binnenkrijgt naar energie. Het helpt je lichaam als het ware dus om van al je voeding energie te creëren. Wist je trouwens dat je zalm met heel veel gezonde etenswaren kunt combineren, bijvoorbeeld met spinazie.

Spinazie
Yes, we gaan na de zalm meteen door met de volgende energierijke hap. Spinazie, je lijf lekker volpompen met ijzer. Dat doet niet niks met je, ijzer is namelijk als benzine voor je lichaam als het aankomt op energieproductie. Daarnaast schijnt het ook nog handig te zijn als je in gevecht raakt met gespierde matrozen, maar dat is wel op eigen risico. 

Gaat je wekker dus wel eens eerder dan je zou willen? Heb je niemand meer die je bedtijd dicteert en lukt het je zelf niet om op tijd naar bed te gaan? Of heb je gewoon je last van een winterdipje? Het kan allemaal en je zult zeker niet de enige zijn, maar jij hoeft niet meer naar de energiedranken of bakken pleur te grijpen. Een lepel honing door je thee ’s ochtends, wat zalm met spinazie door je bruine rijst ’s avonds en door de dag heen wat amandelen. Ze zullen jouw niet meer zien knikkebollen en gapen door de dag heen.

O, je bent ook nog eens super gezond bezig. WIN-WIN! 

tekst: Floris Biemans 

 


Relevante producten: }}

IRIS Topbox Opbergbox - 15 l - Kunststof - Transparant - 5 Stuks

Productbeschrijving IRIS biedt de perfecte oplossingen in opbergen. Een innovatie van IRIS: een vernieuwing van de Topbox range. De Topbox opbergboxen range is gemaakt van helder..

Meer informatie

Maxwell & Williams White Basics Round Thee Kop- en Schotel - 245 ml - 15x15x7,5cm

Ronde vormen, hoge kwaliteit en een scherpe prijs zijn de belangrijkste kenmerken van deze serie. Ideaal voor dagelijks gebruik en omdat de White Basics Round reeks volledig...

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus