Menu

De zeven daagse sapkuur, wat doet dat nu echt?

op 14-01-2019 | Iris Greve

Al jaren heb ik last van een opgeblazen buik, met daarbij de nodige buikkrampen. Na velen doktersbezoekjes en zakjes met oplospoeder was ik het zat en besloot ik iets drastisch te proberen. Het werd een sapvastenkuur van zeven dagen.

Afbouw dagen
Voordat ik mijn sap avontuur begon heb ik nog even genoten van het leven: ik at een volledige milka reep, propte nog even een ijsje naar binnen en maakte een nacho ovenschotel. Nu ik volgepropt zat, was ik klaar om af te gaan zien.

Tijdens de afbouw dagen eet je steeds een beetje minder, om zo je lichaam alvast te laten wennen aan de zeven sap dagen die hierop volgen. Dit betekende ontbijten met yoghurt en fruit, lunchen met rauwkostsalade en dineren met aardappels en groente en uiteindelijk met een groentesapje.

De sapvastenkuur
Zeven dagen lang leven op sapjes. Dat klonk van tevoren als een simpele opgave, maar viel toch vrij tegen. Op de eerste sap dag (dit was een donderdag) ging ik er vol voor. De sapjes waren minder vies dan verwacht en ook het hongergevoel viel enorm mee. De hierop volgende dag beleefde ik vrijwel hetzelfde. Doordeweeks werk ik fulltime, dus alleen de gezamenlijke lunch is wat moeilijk. De rest van de tijd zit ik gewoon achter m’n bureau als een gek water en thee te drinken om aan de aanbevolen twee tot drie liter per dag te komen.

Het weekend was wel een zware opgave.  Ik was bij mijn vader thuis en om mij heen werd er volop gegeten. Toen mijn zus zondag langs kwam  verscheen er zelfs chips op tafel. Ook kreeg ik steeds meer honger en geloof het of niet, heb ik zelfs gedroomd over eten.

De dagen erna waren niet veel makkelijker. Mijn hongergevoel werd er niet minder op en mijn maag maakte alleen maar herrie. Ik keek enorm uit naar de donderdag, waarop ik yoghurt, fruit en soep mocht gaan eten. Na zeven dagen afzien mocht ik eindelijk weer eten en wat een genot was dat. Werkelijk alles was een smaaksensatie. Een droge cracker, fantastisch! Rijst met groente, een feestmaal!

Het resultaat
Tijdens de sapkuur merkte ik al dat er dingen aan het gebeuren waren met mijn lichaam. Mijn opgezette buik had ik al dagen niet meer gezien, en hiermee zijn ook alle krampen en steken verdwenen. Daarnaast vlogen de kilo’s eraf, logisch, aangezien je natuurlijk bijna niets binnenkrijgt. Na deze zeven dagen woog ik zo’n 4,5 kilo lichter als daarvoor.

Langzaam bouwde ik het eten weer op en daarmee kwamen helaas ook de klachten weer terug, maar in iets mindere maten. Inmiddels is het een half jaar later en heb ik nog steeds wat minder last van een opzette buik als voorheen, maar het is helaas niet weg. Natuurlijk ben ik in de tussentijd wel weer wat aangekomen, maar ik weeg nog steeds iets minder, een leuke extra.

Of ik het aanraad? Niet per se. Een week leven op sap is natuurlijk niet zo goed voor je lichaam en dat heb ik ook zeker gemerkt. Ik zou het dan ook niet snel nog een keer doen.  


Relevante producten: }}

500 ontbijt- en lunchrecepten

Een goed boek om de dagelijkse routine van een boterhammetje met kaas of een bakje yoghurt te doorbreken.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus