Menu

De effecten van suikervrij leven

op 16-01-2019 | Write Club

Suiker is verslavend, mega ongezond en je wordt er lui van. Je ziet vaak zat artikelen met deze feiten voorbij komen. Ik besloot om een poosje suikervrij te leven. Het was een goede ingeving (enigszins beïnvloedt door alle artikelen die erover geschreven zijn). Ik kocht een boek met wat suikervrije basisrecepten en informeerde mezelf over de andere namen van suiker op de verpakkingen van etenswaren. Verder zocht ik naar tips waar ik verder nog meer op moest letten.

Zo gezegd, zo gedaan.

Nee dat lieg ik, want in vet veel producten zit suiker. Soms niet veel suiker, maar om echt af te kicken moest ik het volgende laten staan: pastasauzen, boemboe’s, bier, sambal, mueslirepen, heel veel sappen, filet americain, brood, hééééél veel soorten mayonaise (en dat was zwaar hoor, want mayonaise is mijn zwakte). WAT BLIJFT ER NOG OVER?

Oh, en om echt echt echt ECHT af te kicken, kon ik ook beter van de wijn afblijven. Wijn zorgt er namelijk voor dat je gaat verlangen naar suiker. Nou, daar heb ik dus mooi niet naar geluisterd.

Enfin, het dieet was ongeveer als volgt.

Ik had twee opties voor het ontbijt:

 - Suikervrije chocolade pannenkoeken. Klinkt oké en dat was het ook, alleen totaal niet efficiënt in de keuken. Vieze blender, druppels beslag op het aanrecht, gemorste cacao en ik haat schoonmaken.

- Havermout met banaan, melk en wederom: cacao. De havermout was te doen... Nee fout, de havermout was te doen, als dat het enige is wat je kan eten terwijl de wereld vergaat?!

De lunch was wel echt moeilijk, want ik moest mijn tosti’s laten liggen met zelfgemaakte saus van mayonaise en sambal als hoofdingrediënten. Het werd iets met zelfgemaakte salades.

Het avondeten was daarentegen wel makkelijk en ruim in te vullen, zolang ik alle marinades of sauzen maar zelf maakte. Ik vond dat wel erg leuk en leerzaam om te doen, mits ik er genoeg tijd voor had.

Tot slot nog de tussendoortjes en ik kan je nu wel vertellen dat de bananen en rijstwafels wel zo ongeveer mijn strot uitkwamen – nog steeds.

De effecten. Ja, die waren te merken. Zoals je vaker ziet in programma’s over verslaving is de derde week het moeilijkst. ZOVEEL ZIN IN COLA EN MAYONAISE EN TOSTI’S. Ik hield het vol, want hoe zwaar ik het ook had, ik kwam in de ochtend makkelijk uit mijn bed (dat is super mega ultra zeldzaam). Dat was niet het enige voordeel. Ik voelde me over het algemeen fitter, er waren een paar kilo’s vanaf en mijn huid was geen betoog in het brailleschrift meer over hoe slecht suiker nu precies is.

Ik zette de derde week door en uiteindelijk heb ik in totaal iets meer dan een maand suikervrij geleefd.Het was voor mij onmogelijk om dit dieet vol te houden, omdat er zo weinig suikervrije alternatieven zijn. Het vergt veel tijd waardoor ik het lastig vond om dit allemaal klaar te maken. Tegenwoordig is het zo makkelijk om een pakje kruidenmix te kopen. Natuurlijk had ik wel meer mijn best kunnen doen voor betere ontbijt recepten en er zijn vast suikervrije tosti’s met suikervrije saus van suikervrije mayonaise en suikervrije sambal. Maar het is vaak zo duur. Het is best een investering om de juiste kruiden en ingrediënten aan te schaffen om suikervrij te koken. Je moet er de tijd voor nemen en echt slim inkopen doen. 

Hoe tijdrovend, duur en zwaar deze maand ook was, ik heb zo ontzettend veel geleerd over suiker. Over hoe verslavend het inderdaad is, wat je lichaam met je doet als je suikervrij eet, hoe achterlijk deze lifestyle eigenlijk is met al die producten die je zo makkelijk meeneemt uit de supermarkt en hoe niet haalbaar dit is als student. Maar eindstand: ik kan suiker nu veel makkelijker laten staan!

Geschreven door: Iris de Wit


Relevante producten: }}

100% suikervrij - 100% suikervrij in 30 dagen

Carola van Bemmelen daagt je uit om 30 dagen lang suiker te laten staan. En met haar drie-fasenplan gaat dat lukken!

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus