Menu

Creëer je eigen kaaswalhalla

op 07-07-2018 | Sara Visscher

De 105e Tour de France 2018 gaat vandaag van start. Omdat wij deze fanatieke wielrenners graag supporten, nestelen wij ons de komende weken op de bank met jawel, bijpassende etenswaren. En bij de Tour de France hoort kaas; van een lichte geitenkaas, een ‘lopende’ camembert tot een stinkende blauwschimmel. Wil je het perfecte kaasplankje samenstellen? Wij hebben dé perfecte tips voor je eigen kaaswalhalla:

Wil je echt indruk maken op je gasten of wil je gewoon echt heel lekkere kaas eten? Bezoek dan de plaatselijke kaaszaak of bijvoorbeeld een goede kaasboer op de markt. Toch zijn er ook genoeg supermarkt kazen die erg smakelijk zijn. Hoe groter de supermarkt, hoe groter de keus. 

Houd rekening met de verschillende soorten categorieën:

  • Categorie 1: geitenkaas en schapenkaas, kenmerkend door de vaak frisse, zure smaak.
  • Categorie 2: witschimmelkaas, kenmerkend door de romige structuur.
  • Categorie 3: harde en halfharde kaas, vaak een volle smaak met wat pittigheid.
  • Categorie 4: rode korstkaas, vaak erg smeuïge kazen.
  • Categorie 5: blauwaderkaas, erg krachtige en pittige smaak.

Blue cheese

Het advies is dan ook om een kaasplankje op te stellen van links naar rechts, met categorie 1 als start links en vervolgens rechts oplopend naar categorie 5. Dit met als argument dat je smaakpapillen doodslaan bij het eten van bijvoorbeeld blauwe kaas waardoor je de rest van de kazen niet goed meer kunt proeven.

Leg de kazen minimaal een uur van tevoren buiten de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Zo komen de smaken het beste naar voren.

Hoe serveer je het het beste? Gebruik een mooie grote houten plank en gebruik voor iedere andere kaas een eigen mesje om smaak vermenging te voorkomen. Maak de kaasplank af met druiven, verschillende soorten noten en bijpassende chutneys en/of honing. Gebruik toastjes, vers stokbrood of vijgenbrood om de kaas op te smeren. Een echte goede kaas heeft eigenlijk niks nodig verder, maar voor de afwisseling en smaak neutralisatie in je mond is het wel lekker om er wat andere smaken en structuren bij te eten.

Ieder land heeft zijn eigen kazen. Hoe leuk is het om of bijvoorbeeld alleen maar Franse kazen te presenteren of juist verschillende kazen uit verschillende landen. Mocht je nou echt een goede gastvrouw willen zijn, laat je eens informeren (via de kaasboer of via internet) wat het verhaal is van de afzonderlijke kazen. Er zijn namelijk heel veel leuke kaas verhalen. Last but not least; drink er een mooie port of bijpassende wijn bij. Geniet!


Relevante producten: }}

Houten kaasplank

Olijfhouten serveerplank van Bowls&Dishes

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus