Menu

8 tips voor beginners: Hoe proef je wijn

op 06-09-2018 | Fé Fuchs

Amateur op het gebied van wijnproeven maar wel gigantische fan van een lekker wijntje? Bekijk deze 8 tips en ga van amateur naar pro! ;-) 


1.Kantel en kijk

Kantel het glas en bekijk de mooie kleur van je overheerlijke wijn. De kleur vertelt je hoe de wijn zal ruiken en ook of het goed zal smaken aan de hand van de gezondheid en leeftijd van de wijn.

2. Laat de wijn rond draaien in je glas

Laat de wijn rond draaien in je glas, doordat je het rond laat draaien komt de geur naar boven. De geur van de wijn bewijst wat de wijn allemaal te bieden heeft. Geur bespeelt je emotie en kan herinneringen oproepen. Dit komt doordat geur in nauwe verbinding staat met het gebied van de hersenen dat over emotie gaat. 

3. Bekijk de “benen” van de wijn en ruik nog een keertje 

Kijk of de wijn snel beweegt of juist heel langzaam omdat dit het alcoholgehalte aan geeft en hoe lekker de wijn is. Ook ruik je nog een keertje omdat je dan de verschillen ruikt na het walsen van het glas. 

4. Gebruik je neus goed en snuif de geur op

Ruik aan de wijn, dit is je eerste indruk die de wijn je geeft. Door het rond draaien van het glas komen er geurstoffen vrij. Het is belangrijk dat er geen tocht is in de proefruimte.

5. Neem dan een nipje van de wijn

Neem een klein slokje maar slik niet, laat de wijn vloeien door heel je mond zodat de smaak blijft hangen en alle delen van je mond worden betast. 

6. Neem een adem

Neem wat lucht naar binnen, dat heet slurpen, met wijn moet je juist slurpen. Zo komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij. Maak een kauwende of smakkende beweging, dat is dé manier om het fruit uit de wijn te ontdekken.

7. Slurpen

Slurp de wijn naar binnen en de wijn zal je mond zacht betasten met haar smaak.

8. De na smaak

Hoe langer de smaak blijft hangen in je mond hoe beter de kwaliteit van de wijn.

Foto's door: www.tumblr.com


Relevante producten: }}

KitchenBrothers 10-Delige Maatbeker Set - Maatlepel Set - Complete Maatschep Set - Maatcups

KitchenBrothers 10-Delige Maatbeker Set - Maatlepel Set - Complete Maatschep Set - Maatcups

Meer informatie

Queens 10-pack theedoeken 65x65 cm zwart

Queens 10-pack theedoeken 65x65 cm zwart

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus