Menu

Suomalainen ruoka; Top 5 Finse lekkernijen

op 29-05-2019 | Tom den Ronden

Wist je dat Finland ‘het land van de duizend meren’ wordt genoemd? Of wist je dat het zo schijnt, dat de enige echte Kerstman uit Finland komt? Er zijn genoeg interessante weetjes van dit prachtige land, maar wij focussen natuurlijk op het eten! Vandaag kijken we naar five overheerlijke lekkernijen uit dit mooie Scandinavische land.

1. Karjalanpiirakka

Dit overheerlijke pasteitje is afkomstig uit Karelië, een gebied dat Finland en Rusland verbind. Deze hartige snacks zijn te koop in praktisch iedere Finse supermarkt en zijn ideaal als ontbijt, lunch, of zelfs als dessert! Wat dit gerecht vooral lekker maakt is de zachte binnenkant, omhuld door een krokanter randje van roggedeeg. De binnenkant wordt vaak besmeerd met eiervulling, een zelfbereid smeerseltje van ei met boter.

2. Ruisleipä

Natuurlijk moet ik objectief schrijven, maar dit is zonder twijfel mijn favoriet. Het is eigenlijk een simpel stukje roggebrood, maar het heeft ongelofelijk veel smaak. Daarnaast heeft het, in tegenstelling tot onze saaie boterhammen, een boven en een onderkant. Persoonlijk vind ik dat altijd enorm fijn om te eten, net zoals een Franse baguette, maar dan kleiner, handzamer en vooral erg smaakvol.

3. Vissoep

Als ‘het land van de duizend meren’ moet hier natuurlijk ook een visgerecht genoemd worden. Lohikeitto is een zalm soep die de schoonheid en smaak van Finland in een gerecht weet te vangen. Natuurlijk is er enorm veel verse vis in dit land, en daar maken de inwoners dan ook gretig gebruik van. Vissoep is een gerecht wat wekelijks op het menu staat binnen de Finse gezinnen. Dit kan met zalm, forel, ansjovis, noem het maar op.

4. Salmiakki

In Nederland zijn we vaak al gek op drop. In Finland is dit niet anders. Salmiakki is hier niet aan te slepen en wordt naast snoepgoed ook gebruikt als sterke drank. Eigenlijk is Salmiakki zoals wij zoute drop kennen, maar zelfs nog een tikkeltje zouter omdat hier ook salmiak aan toegevoegd wordt. Enorm populair!

5. Hesburger

Hesburger is de Finse tegenhanger van fastfood restaurants als MacDonalds en Burger King. Uit persoonlijke ervaring kan ik jullie vertellen dat dit écht de moeite waard is. Hesburger is helaas alleen te verkrijgen in Finland zelf en in Estland, Letland en Litouwen. Als je ooit naar Finland gaat, moet je zeker even een burgertje gaan halen.

Het laatste ‘gerecht’ dat ik nog met jullie wil delen is koffie. Koffie is een erg algemene lekkernij en wij houden er in Nederland natuurlijk ook veel van. Samen met Nederland zijn de Scandinavische landen een echte ‘koffie cultuur’. Finland en Nederland verbruiken per inwoner de meeste kilo’s koffie.

Dan weet je dat ook weer!


Relevante producten: }}

Lonely Planet Finland

Coverage Includes: Helsinki, Turku & the South Coast, Åland Archipelago, Tampere, Pirkanmaa & Häme, the Lakeland, Karelia, West Coast, Oulu, Kainuu & Koillismaa, Lapland and more.

Meer informatie

Hukka Whiskyset koelstenen

Sauna producten van Hukka uit Finland, houden je whiskey koel zonder water af te smelten.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus