Menu

Subway broodje: Nederland vs. Amerika

op 07-02-2020 | Write Club

Subway. In de buurt van bijna iedere (hoge)school zit deze fameuze broodjeszaak gevestigd. De gemiddelde student weet wel wat voor bedrijf het is. Even tussen de colleges door een lekker samengesteld broodje bestellen. Heerlijk toch. In dit artikel lees je de verschillen over een Subway broodje in Nederland t.o.v. een broodje in Amerika.

Een korte introductie voor degenen die Subway echt niet kennen. In 1965 werd het bedrijf opgericht door 2 personen. De 17-jarige Fred DeLuca, die net van de middelbare school afkwam, en vriend van de familie Dr. Peter Buck. Het eerste restaurant opende haar deuren in Bridgeport, Connecticut, Verenigde Staten, en heette Pete's Super Submarines. De eerste echte franchisevestiging van Subway werd begonnen in Wallingford, Connecticut.

Sinds Subway in 2000 is overgewaaid van Amerika naar Nederland, zijn er inmiddels al meer dan 200 vestigingen bij gekomen. Volgens countrymanager Joost Labadie is de bekendheid van Subway in Nederland sterk toegenomen en dat komt volgens hem vooral door filialen te openen buiten de winkelstraten. Denk hierbij aan locaties als snelwegen en tankstations. Met name bij tankstations ziet hij nog erg veel groeikansen. “Maar ook qua traditionele locaties staat er aardig wat op stapel.” Denk hierbij aan een pand in een winkelcentrum en dicht bij scholen.

Dat de grootste fastfoodketen van de wereld inmiddels een populair merk is in Nederland, wil niet zeggen dat het hetzelfde is als in Amerika. De looks en de inside-outs zijn wellicht hetzelfde, de broodjes zijn niet hetzelfde. In dit geval gaat het om de hoeveelheid ingrediënten die de Subway medewerker op je zogeheten “footlong” (broodje van 30 centimeter) belegd. Een belegd broodje van de Subway in Amerika is in dat opzicht niet te vergelijken met een belegd broodje in Nederland.

Zoals gezegd, het principe is hetzelfde. Je gaat naar binnen, je kiest je broodje uit en stelt ‘m samen.

Wat is dan het verschil? In Nederland zijn we, hoe zeggen ze dat zo mooi? Zuinig, krenterig, gierig? Dat zien we bij de Subway ook terug. Want als je je broodje samenstelt, belegt de medewerker je ingrediënten een voor een, schepje voor schepje, als het maar zo zuinig mogelijk is. Wil je wat sla, tomaat en rode ui erop? Klinkt goed toch? Met liefde doen ze dat erop hoor. Maar je wilt echt niet zo’n miezerig beetje, de hoeveelheid die je je cavia nog niet zou voeren.

Gaan we even naar die van Amerika. Hetzelfde principe, alleen zijn ze daar wat minder zuinig. Bestel je bijvoorbeeld een broodje Steak ’n Cheese (reepjes rundvlees met paprika, ui en kruiden, afgemaakt met gesmolten kaas), belegt de medewerker gewoon de normale hoeveelheid erop. Maar gewoon de normale hoeveelheid is niet “gewoon” de normale hoeveelheid die we in Nederland kennen. Daar is de standaard ongeveer 2 keer meer dan wat je hier krijgt. Wil je ook nog wat groenten erop? De medewerker begint meestal met een kleine schep en vraagt of het voldoende is. Zeg je nee, dan wordt er meer op je broodje gelegd totdat je zegt dat het genoeg is. Is dat service of niet? En de gemiddelde footlong is in Amerika ook nog eens goedkoper dan in Nederland.

Natuurlijk kunnen we de kwestie erbij pakken dat de meeste Amerikanen over het algemeen obesitas hebben en dat je in Amerika veel kan eten voor weinig geld, maar dat ligt ook puur aan de persoon zelf. Al met al kunnen we zeggen dat je bij de Subway in Amerika veel meer voor je geld krijgt dan bij de Subway in Nederland. Als je een keer in Amerika bent, bezoek even een Subway en denk dan terug aan dit artikel. Eet smakelijk!


Relevante producten: }}

Zuid-Amerikaans / Druk Heruitgave

Zuid-Amerika is een enorm gebied met een grote verscheidenheid aan culturen, een geschiedenis en bovendien veel zonuren. Vandaar dat fruit en groente er bijzonder smaakvol zijn.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus