Menu

Oud en nieuw; mijn viering door de jaren heen

op 27-12-2019 | Tom den Ronden

Oud en nieuw. De feestdag waarin iedereen bepaalde fases doormaakt. Van oren dicht om 00:00 naar je eerste eigen vuurwerk kopen. Van stiekem vuurwerk afsteken naar samen proosten. Oud en nieuw is een feestdag voor iedereen. Wie geen vuurwerk wil afsteken, kan ook een oudejaarsconference kijken. In dit artikel ga ik in op de fases die menig mens doormaakt; de fases van oud en nieuw vieren.

Als ik naar mezelf kijk, wat eigenlijk ook een van de weinige informatiebronnen is voor dit artikel, zie ik op jonge leeftijd een jongetje dat bang is voor harde knallen. Dat zal vast niet voor iedereen zo zijn geweest, maar ik zat op 4-jarige leeftijd niet te genieten voor het raam. Integendeel, ik zat met vingers in mijn oren te wachten tot het afgelopen was. Nadat ik wat ouder werd snapte ik wat dat geknal nou precies was en wilde ik zelf ook mijn eigen vuurwerk kopen. Met mijn zakgeld kocht ik dan wat knalvuurwerk en een mooi sierpakket. Met trots stak ik dat af op het jaarlijkse ‘altijd-dezelfde-groep’ evenement waar ik altijd met mijn ouders naartoe ging. Dezelfde groep vrienden van mijn ouders, ieder jaar bij iemand anders thuis. Zo was het, is het en zal het altijd zijn. Althans, dat dacht ik toen.

Op een bepaald moment ga je lekker zelf oud en nieuw vieren, met je eigen vrienden. Je pubert, wordt ouder, wil niet meer op de gezelligheid van je ouders meeliften. Je organiseert zelf dingen of haakt aan. Wat je ook doet; je doet het lekker zelfstandig en met je eigen vrienden. Feestjes worden niet geschuwd en bier en champagne vloeien rijkelijker dan de jaren ervoor. Als ik dan weer naar mezelf kijk, is het speciale van vuurwerk er dan ook wel af. Ik koop liever een extra kratje bier, of die ene nieuwe winterjas, dan dat ik weer voor meer dan €100,- de lucht in schiet. Hulde voor de mensen die dat wel doen, zo heb ik ook nog wat te bekijken om 00:00.

Nu ben ik 25 en zijn er ook weer menig oud-en-nieuw feestjes doorheen gegaan. Leuk zijn ze altijd, maar wat voel ik nu precies? Ik denk dat de piek en het speciale van dat losbandige en vrije er alweer vanaf is. Natuurlijk zal ik nog verschillende jaren inluiden met een goed feest. Een feest waarbij het bier in overvloed zal zijn en de vrienden op arm-afstand. Echter, nu voel ik nadat ik jaren los ben gegaan, ik weer eens lekker huiselijk wil zijn. Het nieuwe jaar inluiden met een goed diner, een bordspelletje of twee en mogelijk niet eens het huis verlaten. Nou ja, om andermans vuurwerk te bekijken, maar niet meer dan dat.

Ach. Misschien sta ik over een paar dagen wel weer in de stad. Recht achteroverleunend tegen de bar, omdat het evenwicht ook weer ver te zoeken is. Omringd door honderden anderen met hetzelfde probleem. Misschien zit ik wel op de bank, kijkend naar vuurwerkshows op televisie, omringd door de mensen die er voor mij écht toedoen. Of misschien ben ik wel weer bij mijn ouders. Die je na verloop van jaren toch ook alleen maar meer gaat waarderen. - Ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dit: Oud en Nieuw blijft altijd een speciaal moment. Of je nou vier jaar oud bent, 25 jaar oud bent of 49. De oliebollen vervelen nooit. Dus geniet van het uiteinde van 2019 en alvast een gelukkig 2020!


Relevante producten: }}

Fotoprops Set 32 stuks - Oud & Nieuw 2020

Photoprops compleet met brillen, hoeden, 2020, happy new year, lippen, teksten en hartjes. Leuk om je nieuwjaar(oudjaar) selfies nog unieker te maken.

Meer informatie

Goede voornemens in uitvoering

Om je te inspireren bevat het ook enkele aanstekelijke verhalen van mensen die van hun dromen hun leven hebben gemaakt. Schrijfster Karin Spaink, ondernemer Jacco Vonhof.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus