Menu

Magische ingrediënten: spice up je leven met deze boosts

op 22-01-2020 | Write Club

Je kent ‘t wel: het is het einde van de maand, ome Duo is nog nét niet langs geweest en jij hebt inmiddels geen nul vóór de komma meer over op dat bankaccount van je. Het is kiezen of delen. Ga je de komende week voor spaghetti met Ketchup als ontbijt, lunch en avondeten? Of kies je toch voor iets voedzaams? In tijden als deze, waar wij als studenten met onze laatste centjes liever voorkomen dat de kroegen in onze stad failliet gaan, lijkt eten vaak een wat mindere prioriteit te hebben. Van instant noodles tot dagelijks een meneer Oetker in je oven, het valt niet mee om die Schijf van Vijf te halen tegenwoordig. Met bierbuikjes en de nodige griepjes tot gevolg. Wil je niet. Daarom hebben wij voor jou een lijstje met ingrediënten voor op je volgende boodschappenlijstje die er nét voor kunnen zorgen dat je toch nog een deel van je doelen voor de week aantikt. Deze ingrediënten hebben namelijk allemaal een magische bijwerking!

  1. Food for the mood

Word je wakker naast het prachtige kuikentje dat je gisteravond hebt weten te strikken in de club, heeft dat schepsel naast je ineens vreselijke honger. Of heb jij een studiedate met het lekkerste ding in je klas, heb jij met je grote bek geroepen dat jij de lunch wel regelt. Liefde gaat door de maag, maar seks dus kennelijk ook. Met een goede stengel bleekselderij achter de kiezen zou het namelijk zo zijn dat je Tinderdate niet kan wachten om met je tussen de lakens te duiken. Dat geldt overigens ook voor honing, oesters, knoflook, vijgen, chocola, basillicum, avocado, asperges, bananen en amandelen. In al deze producten zou namelijk een stofje dat je seksleven nét een boost kan gaan geven. Zo stimuleert honing bijvoorbeeld de aanmaak van testosteron en laat knoflook je bloed sneller stromen. Bij dat laatste raden we overigens wel een pepermuntje aan, dan voorkom je dat het positieve effect ongedaan gemaakt wordt door je knoflookwalm.

2. Gedachtenvoer

Studeren is vaak geen pretje. Je hersenen worden zo nu en dan flink uitgedaagd, wat jijzelf vervolgens met een aantal flinke kroegavonden teniet doet. Het is dan ook zeker niet overbodig om zo nu en dan eens een breinboostertje naar binnen te werken. Want wist je bijvoorbeeld dat vette vis je geheugen en concentratie verbetert? Het zou ervoor zorgen dat je beter kunt studeren en meer onthoudt. Andere voedingsmiddelen met een goede impact op die grijze massa van je zijn groene thee, eieren, sinaasappels, noten, pompoenzaadjes en broccoli. Maar ook pompoenzaadjes en onze welbekende drug koffie. Zo zou het drinken van groene thee bijvoorbeeld een echte boost geven aan je hersenfuncties: het maakt je alerter, geeft je meer focus en verhoogt je prestaties. Sinaasappels zouden er weer voor zorgen dat je hersenfuncties in tact blijven en de kans op ziektes als alzheimer verkleinen. Wel zo handig om bij de hand te houden voor je volgende tentamen.

3. Let’s get moving

Bewegen is belangrijk, maar kan nogal een mission impossible zijn als jij ook gewoon een prachtig bedje hebt staan dat zwoel je naam fluistert zodra jij je sportschoenen aan het zoeken bent. Energie is soms ver te zoeken. In het gemiddelde klaslokaal is één van de meest gebruikte zinnen waarschijnlijk dan ook ‘Ik ben moe’. Snappen we helemaal overigens. Het verlaten van je bed is nou eenmaal geen pretje. Toch kan het eten van het juiste voedsel ervoor zorgen dat je nét dat beetje extra energie hebt. Neem bijvoorbeeld de zoete aardappel, quinoa of havermout. Allemaal producten met veel goede koolhydraten die zorgen voor een langzame, constante afgifte van energie. Kan je lekker lang op teren. Maar ook producten als sojabonen, yoghurt, hummus, avocado, aardbeien, appels, bonen en bieten kunnen je nét die extra peper in de reet geven. Of neem bijvoorbeeld een handje popcorn: een product met veel vezels en koolhydraten dat ervoor kan zorgen dat jij je middagdipje overleeft zonder toe te geven aan de verleiding van je bed.

4. Bonusronde

In principe zijn er enorm veel ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat jij je beter voelt. Ieder van deze voedingsmiddelen heeft zo z’n eigen voordelen. Zo zijn voedingsstoffen met veel omega 3 vetten goed voor de hersenen. En andere producten waar veel probiotica in zitten (yoghurt, melk, augurken etc) zijn weer heel goed voor je stemming en maag en darmen. Vezelrijke producten en een goed, stevig ontbijt zorgen voor energie gedurende de dag en groene groenten helpen met de aanmaak van serotonine en dopamine. Groene groentjes zijn dus helemaal top voor je mood. En we weten allemaal dat we daar alles voor kunnen gebruiken in tijden van studie en katers. Kleine aanpassingen in je eten kunnen zorgen voor grote effecten: het is dus helemaal niet zo’n slecht idee om af en toe te kiezen voor een lekker banaantje tussendoor. Hoeft ook helemaal niet duur te zijn dus!


Relevante producten: }}

Delicious. 60x spicy recepten

In deze reeks vind je – zoals we gewend zijn van Valli Little – weer verrukkelijke recepten en geweldige foto’s.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus