Menu

Het leven van een langstudeerder

op 14-08-2019 | Linyola van Gool

Het einde van het schooljaar nadert weer en dan worden er vaak veel dingen duidelijk in het studentenleven. Door naar het volgende jaar? Toch even slijmen voor die twee laatste studiepunten voor je Propedeuse? Misschien zelfs afgestudeerd? Of toch een momentje pakken om even helemaal tot jezelf te komen?

Ja, voor dat laatste heb ik toch wel eens gekozen. Een keuze waar een soort van schaamte meekwam, is nu een van de beste keuzes van mijn leven. Het is natuurlijk niet dat ik nu iedereen motiveer om een tussenjaar te pakken, nee kids, stay in school. Of neem een tussenjaar, maar stay wel in school. Maar wat ik hiermee duidelijk wil maken dat het helemaal niet erg is om een paar stapjes terug te zetten, om in het vervolg juist stappen vooruit te kunnen zetten.

Ik vind dat er de laatste tijd veel druk op de Nederlandse student wordt gelegd en ik heb het gevoel dat onze vleugels worden afgeknipt in plaats van dat we gemotiveerd worden om ze uit te slaan. Daarom vind ik dat we zelf deze momenten moeten pakken tijdens onze studie om te vliegen in plaats van te verdrinken. Dat heb ik dus gedaan tijdens mijn momentje voor mezelf. Hier probeerde ik de vraag: ‘wat wil ik nou gaan doen later?’ te beantwoorden en dat heeft mij op flink wat toffe plekken gebracht over heel de wereld.

Het waren prachtige momenten van vrijwilligerswerk bij verschillende bedrijven die mij onwijs aanspraken. Wat centjes verdienen in het tofste barretje van Tilburg, waar ook mijn kennis van speciaalbier, wijnen, eten en mijn sociale vaardigheden werden ontwikkeld. Met deze centjes heb ik bijna heel Europa in mijn eentje rondgereisd. Ben ik op zoek gegaan naar de vetste meewerkstage. Vervolgens ging ik rustig ontdekken naar welk land ik wilde voor mijn buitenlandse minor. Voordat ik nou echt ging afstuderen pakte ik nog z’n momentje voor mezelf en ging ik reizen door Colombia en Mexico waar ik zojuist van terug ben. Wat was dit gaaf zeg, dat kan ik je vertellen.

Vaak komen er veel meer vraagtekens bij na een reis bij de vraag: ‘wat wil ik nou gaan doen later?’ Maar zonder dit antwoord liep ik eigenlijk allang rond. Liever zonder antwoorden door het leven gaan, maar wel alles gedaan hebben wat ik wilde doen. Dan alsnog geen antwoorden hebben en ook nog zonder levenservaring rond te lopen.

Daar wil ik dan ook mee afsluiten. Doe wat voor jou goed voelt, want niks is goed of fout als dat het beste voor jou is.


Relevante producten: }}

Stitch Dieren Onesie / Huispak

Awwww, dat zal je eerste reactie zijn bij het zien van deze cute en fluffy onesie van Lilo & Stitch (ook wel Stitch huispak genoemd).

Meer informatie

Uit huis met Jet

Dit kookboek is voor iedereen die op zichzelf gaat wonen. Of misschien doe je dat al een tijdje, maar kom je niet verder dan spaghetti met kookroom en magnetronmaaltijden.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus