Menu

Gezond eten? Hoe ga ik dit kunnen betalen als student

op 07-01-2020 | Write Club

Bijna iedere student die in een studentenhuis woont kent het wel, het leven is duur. Naast de huur voor het huis en de kosten voor het studeren, kost eten veel geld als je op jezelf woont. Gezond eten is een bewuste keuze, maar is dit ook zo als je naar je portemonnee kijkt?


In het financiële opzicht blijkt gezond eten ten opzichte van ongezond eten een dingetje. De producten die tot het gezonde eten behoren, zijn de laatste jaren erg gestegen qua prijzen. Een reden hiervan is dat de gezonde producten vaak vers aangeboden worden. Hierdoor zijn import en data een duurdere kostenpost. Een zak snoep ligt immers maanden in een supermarkt tegen dezelfde verkoopprijs.

Een tweede reden waarom studenten minder groente en fruit eten als zij op zichzelf wonen, is omdat het minder smakelijk is. Het bakken van een pannenkoek is toch veel lekkerder dan het bereiden van een bloemkool?! Én een bloemkool koken duurt ook nog eens langer om klaar te maken. Wat natuurlijk meetelt als je éindelijk thuis bent van school.


Ongezond eten wél betaalbaar

Voor veel ouders is het zorgelijk dat gezond eten ‘te’ duur is voor een student. Wat houdt hen tegen om een zak chips te kopen voor €0,99 in plaats van een bakje bessen voor €3,49? De prijs weegt zwaar mee voor studenten, maar geldt dit ook voor een gezonde levensstijl?

Fruit en groente wordt door een student (bijna) nooit gegeten, waar gemakzucht en duur als trefwoorden naar boven komen. Over het gebruik van drank wordt ook niet gespeculeerd en het overslaan van het ontbijt telt ook zwaar mee aan een ongezonde levensstijl.

Uit onderzoek is gebleken dat studenten vaak na schooltijd langs de supermarkt rijden voor boodschappen. Indien dit iedere dag het geval is ben je aan het eind van de week meer geld kwijt dan dat je alleen op maandag al je boodschappen inslaat. Vaak heb je dan ook nog eens honger, en neem je producten mee die je eigenlijk niet nodig hebt (en vaak ook nog eens ongezond zijn).

Oké dit waren misschien iets te veel feiten. Nu het interessante gedeelte voor jou.

Het lijkt erg lastig om gezond en goedkoop te koken, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Gezond eten in combinatie met sporten zorgt voor de juiste omgang met het lichaam. Om gezond te éten en ook nog eens relatief goedkoop, geven we je hieronder de ultieme tips.


Ben jij student? De ultieme tips om toch gezond en goedkoop boodschappen te doen

  • 1.Maak vooraf een boodschappenlijstje
  • 2.Let op aanbiedingen in de supermarkt
  • 3.Seizoensgebonden groenten en fruit
  • 4.Koop hele groente in plaats van voorgesneden groente
  • 5.Verminder vlees
  • 6.Drink veel water

Hiermee voorkom je dat je producten koopt die je niet nodig hebt, maar misschien wel erg lekker en ongezond zijn.

Koop fruit wat deze week in de aanbieding is, dit scheelt je geld als je hier wekelijks op let.

Dit groente en fruit is op dit moment in het jaar goedkoper dan het andere groente en fruit in de supermarkt.

Voorgesneden groente zitten vaak voordeliger verpakt, maar het is nóg duurder en minder vers ook. Heb je die avond groente over? Kook hier de volgende dag een nieuw recept van wat verspilling voorkomt.

Het is niet gezond om iedere dag vlees te eten en het kost je ook nog eens veel geld. Bereid minimaal één keer per week vis uit de diepvries (goedkoper) voor de inname van de juiste voedingsstoffen.

Vermijd het gebruik van frisdrank, want dit scheelt veel geld en onnodige suikers en water haal je immers gewoon uit de kraan in je studentenhuis.

Zo lastig is het dus helemaal niet om gezonde boodschappen te doen. Alleen een ding is zeker, het kost over het algemeen wel meer tijd. Maar dit heb jij voldoende als student, toch?!

Dus hup, pak je pannen uit de kast, nodig snel je ouders uit en zet een uitgebreid, gezond diner op tafel. Succes!


Relevante producten: }}

Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk

een voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus