Menu

Eetgewoontes in Japan

op 08-09-2019 | Amane van Elsacker

Na meerdere keren in Japan te zijn geweest en het feit dat ik half Japans half Nederlands ben, heb ik toch wel een aantal verschillen gezien als het gaat om eetgewoontes. Japan is en blijft een andere cultuur dan hier in Nederland. Ik heb een paar van de eetgewoontes opgeschreven, natuurlijk gelden deze eetgewoontes niet alleen in Japan, veel Aziatische eetgewoontes lijken op elkaar.

Chopsticks

Als je niet vaak Aziatisch eet, kan je waarschijnlijk niet goed met stokjes overweg. Ik heb zelf van jongs af aan geleerd hoe ik goed met stokjes moet eten. Elke Japanner leert het en zo horen daar ook bepaalde regeltjes bij. Als eerste zet NOOIT je stokjes rechtop in de rijst, dit is namelijk een belediging naar de doden, het symboliseert een begrafenis. Ook mag je niet de stokjes van een ander aanraken met die van jou, dus samen 1 stuk voedsel oppakken is verboden, dit is namelijk ook en onderdeel van een begrafenis ritueel. Als laatst (er zijn nog veel meer chopstick etiketten maar dat is voor een andere keer 😉) niet in je eten prikken, ik snap het je krijgt het stukje sushi maar niet vast, dus je begint er maar in te prikken. Dit is zeer onbeschoft.

Water of Groene thee

Wanneer je gaat zitten in een Japans restaurant krijg je gelijk gratis groene thee of water voor je neus. Ik weet niet precies waarom dit zo is, maar erg is het zeker niet. Zo hoef je niet veel geld te besteden aan wat te drinken.

Frisdrank automaten

Overal kom je ze tegen; frisdrank automaten, op elke hoek van de straat, meerdere op het metro station, langs de kant van de weg, overal. Je kan er van alles in vinden zoals normaal water maar ook koude thee of koffie. Sommige automaten hebben zelfs bier. Ik maak wanneer ik in Japan ben erg veel gebruik van deze automaten, zo heb ik zelfs automaten gezien in de lobby van een hotel! Ideaal om even snel wat drinken te halen.

Geen fooi geven

Je denkt dat het misschien beleefd is om te doen maar niet in Japan. Niet in restaurants, hotels, taxi’s nergens. Als je het toch doet, kan het zijn dat de serveerster/serveerder achter je aan komt om het geld terug te geven.

Ontbijt

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd, vooral in japan vindt men dat. Zo eet je 3 x per dag warm, en ontbijt je dus vaak met rijst en miso soep. Als je geen tijd hebt om te ontbijten en je onderweg wat moet halen, halen de meeste mensen een bento (een soort lunch box met allerlei eten erin)

Op straat eten

Als laatst; op straat eten. Je ziet het nergens in japan, in het park je lunch op eten is een no go. ‘Alleen beesten eten op straat’ is het gezegde. Dit is niet overal in Japan het geval, in Tokyo zie je af en toe wel iemand op straat wat eten, maar erg netjes is het niet.


Relevante producten: }}

Chopsticks - rood - wit - blauw - grijs (4 paar)

Echt Aziatisch voedsel eet je niet met mes en vork, daarvoor gebruik je de traditionele chopsticks. Met deze houten chopsticks met eet je heerlijk aziatische gerechten

Meer informatie

Sencha Earl Grey - Groene Thee - Japan - 100 gram

Traditionele Japanse groene Sencha Earl-Grey thee, puur van smaak die je doet denken aan Earl-Grey thee. Dit komt door de herkenbare, frisse smaak van bergamot.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus