Menu

De donut als kind van onze oliebol

op 02-06-2019 | Tom den Ronden

Vandaag is het donutdag! Die ronde oliebolachtige lekkernijen met altijd dat gat in het midden, waar komen ze vandaan? Het is een heilige snack die iedereen wel kent, maar hoe is deze snack nou zo groot geworden? Lees het nu in dit artikel!

De geschiedenis van de donut is eigenlijk net zo vaag als dat gat in het midden. Er zijn namelijk verschillende fabels die het begin van de donut vertellen. Als Nederlander vind ik dat we een van de drie fabels moeten uitlichten. Britse kookboeken of een Amerikaan die iets beweert vind ik alles behalve interessant. De derde uitleg spreekt me meer aan. Deze geeft namelijk aan dat de donut is uitgevonden door Nederlandse Amerikanen. Eerst werd het gezien als een ‘oliekoek’, afgeleid van de oliebol. Later steeg de populariteit naar ongekende hoogtes. En zeg nou zelf, het smaakt ook wel een beetje als een oliebol toch?

Natuurlijk zijn de donuts ook gefrituurde lekkernijen, net als de oliebollen. Dit wordt gedaan zodat het deeg van de donuts goed gaar wordt, en daardoor eetbaar is. De functie van het gat is simpel. “Zodat je de donut goed vast kan houden”, dat was mijn idee altijd. Echter, de waarheid ligt ergens anders. Door het gat garen de donuts sneller en zuigen ze ook minder vet op. Ook zorgt het gat ervoor dat de donut mooi rond is en ook rond blijft.

Het gerucht gaat dus dat Nederlandse immigranten hun oliekoeken meenamen naar de Verenigde Staten. Hier is de koek na verloop van jaren van een soort bolvorm naar een wat plattere vorm veranderd. Aangezien het lang duurde voordat de koek in zijn geheel was gegaard, hadden ze bedacht om het midden eruit te halen, zodat dit sneller zou gebeuren.

Eigenlijk is de donut dus gewoon Nederlands, althans, laten we daar maar gewoon vanuit gaan, want wie wil nou niet gekoppeld zijn aan zo een internationale lekkernij?


Relevante producten: }}

Intex Zwemring Donut Pink opblaasbaar

Intex is een grote leverancier van luchtbedden, zwembaden en waterspeelgoed. De producten van Intex worden gekenmerkt door een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Meer informatie

Donut bakvorm - Wilton

Maak zelf heerlijke donuts met deze handige donut bakvorm! Met drie recepten voor heerlijke donuts. Met de bakvorm kan je 6 donuts in één keer bakken.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus