Menu

Buitenlandse kaas, iets voor mij?

op 13-06-2017 | Dries Rolefes

Wij Nederlanders staan in de wereld bekend als echte kaaskoppen. Net als onze tulpen, windmolens en ons softdrugsbeleid, zijn onze ‘Goudse’ kazen één van de uithangborden van ons nederige optrekje. Een puntje brie, daar durven we ons nog wel aan te wagen, maar liever niet te rijp. Iets waar de Fransen ons nog wel eens om uitlachen. Altijd die Fransen weer. Ons bespottelijk maken om onze eetgewoonten.

Ben je één van die personen die de buitenlandse kazen eigenlijk best eens een kans wil geven, maar nog niet zo goed durft? Bang bent om iets te proeven wat niet volgens je verwachtingen is, ondanks dat je heus wel beseft dat een kaasplank net iets mooier kleurt op je Instagram tijdlijn dan je vertrouwde zak chips? De volgende kazen zijn een prima eerste kennismaking.

Pak om te beginnen eens een Cremeux de Bourgogne. Deze boterachtige witkorstkaas afkomstig uit de Franse champagnestreek, is uitermate geschikt om mee te starten. Wat spannender en complexer dan een puntje brie, maar niet te moeilijk qua smaak om buitenlandse kaas voor de rest van je leven te weren. Een mooi riedeltje wat je zeker ergens in je grijze massa moet bewaren, maar waar het eigenlijk echt om draait: de naam. Cremeux de Bourgogne, dat is toch een prachtige benaming? Met een naam als deze betover je iedereen. Je staat al met 1-0 voor wanneer deze kaas op jouw plank ligt. Fruitige rode wijn erbij en klaar is kees. Niets meer aan doen!

Naast het witte Franse kaasje kun je er voor kiezen om een roodkorstbacteriekaas te pakken. Je weet wel, kazen die zo verschrikkelijk kunnen stinken. Een goed alternatief is de Port Salut. Wederom wel weer een kaas afkomstig uit Frankrijk. Deze is door zijn zachte en toegankelijke smaak bij bijna iedereen gewild. Maar aangezien de Fransen ons nog wel eens bespotten en we al een Franse kaas hebben, weren we deze van onze plank. We pakken de Petit Doruvael. Dit kleine Nederlandse boerenkaasje wordt in Montfoort gemaakt en werd in het verleden onder meer uitgeroepen tot streekproduct van het jaar. Dit kaasje heeft verre een vervelende lucht en een mooie ronde smaak.

Om de kleuren van onze Nederlandse vlag compleet te maken, hebben we alleen nog een blauwe kaas nodig op onze plank. Maar hoe ‘verzacht’ je nu deze eerste kennismaking met blauwschimmelkaas? Alleen het aanzicht van dit soort kazen is voor velen al een reden om er niet aan te beginnen. Laat staan de geur en smaak. Een goed idee is om een risotto met Noorse zalm en spinazie te maken. Voeg wat Gorgonzola toe en je hebt een verrassend lekker recept. Ook nog binnen een half uur klaar en je hebt slechts twee pannen nodig. Scheelt jouw en je huisgenoten weer afwas. Probeer de volgende keer de Gorgonzola eens in zijn geheel op je kaasplank. Waarschijnlijk ben je dan gewend aan de smaak en zal je het al een stuk lekkerder vinden.

Met de bovengenoemde kazen zal je geen flater slaan op je kaasplank. Voeg een handvol noten, druiven en wat stokbrood toe en je hebt alles in huis om er wat lekkers van te maken. Een plank die zowel uitnodigend is voor de beginnende als de gevorderde kaasliefhebber. Alleen niet vergeten die foto voor Instagram te maken!


Relevante producten: }}

Boska Kaas&Tapas Plank Friends - 73 x 13 cm

Presenteer jouw eigen kazen in stijl op deze eikenhouten Kaas & Tapas plank.

Meer informatie

Rivièra Maison Traditional Cheese Knives - Kaasmes - 5 stuks

Chique messenset met een mes voor zachte kaas, harde kaas, een kaasvork en een kaasbreker in een speciale boekvormige verpakking.

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus