Menu

4 Litouwse gerechten die je echt moet proberen (of juist niet)

op 15-04-2019 | Write Club

Okay, ik weet het! Litouwen klink niet als de meest exotische locatie om te gaan studeren. Dat is het ook niet, maar dat wil niet zeggen dat het geen ontzettend mooi land is. Litouwen is het meest zuidelijke land van de Baltische staten en heeft een interessante geschiedenis. Ja, het is er koud in de winters, maar de hoeveelheid aan bomen zorgen voor een mooi plaatje in de herfst. En als je van aardappelen houdt, hebben ze ook nog eens superlekker eten.

Gedurende de zes maanden die ik in Litouwen heb mogen studeren, heb ik heel wat vreemde dingen voorbij zien komen. In sommige gevallen wist ik zelf niet eens wat ik aan het eten was. Ik kan zelf namelijk geen Litouws en ook Google Translate bakte er niet zo veel van. Dit zorgde er wel voor dat ik gerechten probeerde die ik echt geweldig vond, maar het zorgde er ook voor dat ik dingen at die ik liever nooit gegeten had. DSC_1581.JPG#asset:29479:url

Cepelinai

Omdat de Cepelinai één van de meest bekende gerechten is, was dit het eerste typisch Litouwse gerecht dat ik at. Zoals de naam van dit aardappelgerecht misschien al doet vermoeden, heeft het de vorm van een zeppelin. Persoonlijk zou ik de Cepelinai niet aan iedereen aanraden. Zelf was ik er namelijk geen fan van. Maar waar ik mijn best moest doen om deze ‘lekkernij’ weg te werken, vonden mijn Duitse medestudenten het goed te eten. Volgens hen leek het Litouwse gerecht op de Duitse aardappel dumplings. De Cepelinai bestaan namelijk uit aardappeldeeg dat gevuld is met vlees, kaas of paddenstoelen. Daarnaast komt de Cepelinai vaak met een genereuze dosis zure room.

Saltibarsciai

Als je op zoek bent naar een instawaardig gerecht, is Saltibarsciai perfect. Deze koude bietensoep is roze van kleur en wordt opgemaakt met zure room en gekookte eieren. Zoals de standaard is in Litouwen, worden ook bij dit gerecht vaak aardappelen geserveerd. Gedurende de zomermaanden is de soep overal te vinden. In de winter is dit vaak wat moeilijker, maar enkele restaurants serveren het wel voor de toeristen. Bereid je in dit geval wel voor op de rare blikken van de lokale bewoners.

IMG_9486.JPG#asset:29480:url

Blynai

Even tussen ons, deze dingen mis ik echt. De aardappel pannenkoeken zijn gemaakt van geraspte aardappels. In de meeste gevallen zijn ze gevuld met vlees, kaas of beide. Als dat op zichzelf nog niet goed genoeg klinkt, kun je er altijd nog een lepel zure room overheen gooien om het af te maken. Misschien is het je inmiddels al opgevallen, maar ook zure room is een terugkerend thema in de Litouwse keuken.

Kibinai

Deze gevulde, maanvormige pasteitjes komen oorspronkelijk uit Trakai, een dorp 30 km buiten de hoofdstad Vilnius. Trakai staat bekend om haar kasteel - dat omringt is met water - en haar Kibinai. Traditioneel zijn de Kibinai gevuld met lamsvlees en uien, maar er zijn ook versies met kip en rund. Voor de vegetariërs onder ons is er ook een versie die gevuld is met spinazie.


Geschreven door: Rachel Kuijpers

IMG_1433.JPG#asset:29481:url


Relevante producten: }}

Lonely Planet's Ultimate Eatlist

The Ultimate Eatlist is een boek met 500 eetgelegenheden over heel de wereld waar jij heerlijk kunt eten. Krijg jij de lijst afgewerkt?

Meer informatie

Wat vind je van dit bericht?

comments powered by Disqus